11 Mart 2009 Çarşamba

Efsanevi nostaljik oyuncaklar

Hayatınızın ilk 10 yılı 1980-1990 arasındaki döneme denk geldiyse, neden bahsettiğimi çok iyi anlayacaksınız : )

Yaklaşık 4 yaş civarındayken, babamın işi dolayısıyla evde bir sürü İngiliz ve Alman reklamlarının olduğu video kasetleri bulunurdu. (hey gidi vhs, beta günleri hey!) Bu kasetlerin bazıları ise sadece lego, playdoh gibi oyuncakların tanıtımlarını içerirdi. Annem de bana yemek yedirebilmek için bu kasetleri videoya koyar, ben büyülenmişçesine ekrana kitlenmişken; istemediğim tüm yemeklerin çoktan mideme inmesini sağlamış olurdu.

O kasetlerde gördüğüm iki oyuncak vardı ki, işte onlar benim için efsaneydi ve değişilmezlerdi.

İşte karşınızda "Playful Penguins"


Şu güzelliğe bakın! Her biri bıkmadan usanmadan tekrar tekrar merdivenleri çıkar, sonra da aşağı usulca kayıverirdi. Penguenleri ilk o zaman sevmiştim, bir de yıllar sonra tek eşli olduklarını öğrendiğimde. Evrim teorisine taş çıkartırcasına; eşi ölen erkek penguenler, bir daha başka bir dişiyle ilgilenmezmiş. Rönesans döneminden kalma romantizm ruhu taşıdıkları yetmezmiş gibi, dişi penguenle beraber kuluçkaya da yatarlarmış. Yani, 'ideal erkek dediğin penguen gibi olur' derse günün birinde bir kız size, hiç alınmayın, iltifat olarak alın benden söylemesi :)

***
İkinci vazgeçilmez diye nitelediğim oyuncak ise "Hungry Hungry Hippos"


O kocaman hantal cüsselerine rağmen, mini minnacık kıllicik kulaklarıyla gözüme pek sempatik görünürlerdi. Hem rengarenk üretmişlerdi her birini. Favorim ise kesinlikle yeşil olandı. Bazen topu kapsalar bile yutamadan ağızlarından dışarı çıkardı, ötekisi kapardı. Eee boşuna dememişler, yemeyenin malını yerler diye.
***
Yemek uğruna bana bu videoları yedirdiler yedirmesine de, sonradan başlarına daha beter iş aldılar. Çünkü 4 yaşındaki bir çocuk bunları görürse ne yapar? Ben de istiyorum diye tutturur. Oyuncaklar o dönemde Türkiye'de var mıdır? Hayır yoktur. Baba iş gezisi için doğuya bile gitse, çocuk bana dönerken hipopotam getir diye sızlanılır. Ama tabii ki sonuç hüsrandır. Bir kaç sene sonra Türkiye'de de bu oyuncaklar satılmaya başlanır ve çocuk, onu ilk gördüğü vitrinin camına vantuzlarını yapıştırır.
Başka kim bilir daha ne oyuncaklar vardı "evladiyelik" ama zihnimde bunlar var şimdilik.

3 yorum:

  1. haha çok güzel ya hatırlıyorum bende ve tüm kuzenlerimdede vardı bu oyuncaklardan :)ne modaymış ama ya

    YanıtlaSil
  2. Oh my oh my! Bu merdivenli bidik penguenleri unutmustum! Benzer bir beta tutturmasi sonucu, dayim yurtdisindan getirmisti...Hippolar bende yoktu ama madem evladiyelik oyuncak sordun 80-90 arasi gecen 10 yildaki cocuklugumuza dair, sende barbie cakmasi cindy yok muydu hic?!

    YanıtlaSil
  3. haaa haaa eveeeet olmaz mı vardı tabii...
    hatta itiraf gelsin hemen; o çakma cindy'lerin kaderi kurulan oyunlarda hep 2.kadın ve figüranlıktı

    YanıtlaSil